ßßß Cookit - przepis na PRZEKŁADANIEC KAWOWO-CZEKOLADOWY bez mąki

PRZEKŁADANIEC KAWOWO-CZEKOLADOWY bez mąki

nazwa

Wykonanie

Składniki
Czekoladowa wkładka
Szklanka mleka w proszku odtłuszczonego
3 łyżki kakao
4 żółtka
4 łyżeczki stewii w płynie
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
garść płatków migdałowych
3 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez dodatku cukru
1 łyżeczka żelatyny
Siemię lniane
Ziarna sezamu
Wiórki kokosowe
Ciasto kawowe według przepisu na KAWOWE MUFFINY
Przygotowanie Czekoladowej wkładki
Żelatyną rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, odstawić. W dużej misce do żółtek wlewamy stewię, aromat, serek homogenizowany i mieszamy. W misce oddzielnie mieszamy mleko w proszku z kakao. Dodajemy do żółtek. Na koniec dodajemy żelatynę, mieszmy i wylewamy do płaskiego naczynia. Najlepiej do silikonowej foremki - ja miałam wolną okrągłą na tartę. Po nałożeniu masy zasypujemy ją siemieniem lnianym zmieszanym z ziarnami sezamu. Wygładzamy powierzchnię przez papier do pieczenia. Zostawiamy w lodówce na parę godzin. Ja zostawiłam na noc. Rano posypałam masę wiórkami kokosowymi, wyjęłam z foremki na papier do pieczenia. Kroiłam i kawałki obtaczałam w wiórkach kokosowych. Te pokrojone kawałki będą służyły jako warstwa do przekładania w cieście.
Tych dodatków na posypkę może być oczywiście mniej - można obsypać jedynie wiórkami z obu stron - niemniej różnorodność jest później wyczuwalna :)
Po przygotowaniu ciasta kawowego wlewamy trochę na spód foremki i kładziemy warstwę kawałków czekoladowej masy w wiórkach, potem znów warstwa ciasta kawowego i znów kawałki masy czekoladowej i znów ciasto.
Pieczemy 40 minut na 180-190˚.
Ten przekładaniec jest pyszny. Ma jakby czekoladowe nadzienie, które jest wyraźnie bardziej miękkie i wilgotne niż reszta ciasta. Pod zębami wyczuwa się płatki migdałów i siemię lniane. Na języku pozostaje czekoladowy smak nadzienia. Niebo w gębie każdego łasucha!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/przekadaniec-kawowo-czekoladowy-bez.html