ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE ciasto BEZ MĄKI - muffiny lub blat tortowy

CZEKOLADOWE ciasto BEZ MĄKI - muffiny lub blat tortowy

nazwa

Wykonanie

Składniki na 7 muffinek
Puszka fasoli dowolnego koloru
3 jajka
1/2 szklanki mleka w proszku granulowanego, odtłuszczonego 0,08% tłuszczu na 100g
2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, bez dodatku cukru (jeśli potrzeba)
3 łyżeczki stewii w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
6 łyżek (mogą być kopiaste:) ) kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
Przygotowanie
Fasolę płuczemy i odsączamy a następnie gnieciemy - można ugniataczką do ziemniaków, można w blenderze na masę - jak komu wygodnie. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wylewamy do formy. Może być z tego również ciasto :)
Muffiny pieczemy 25-35 minut na 170-180 ̊
Ciasto pieczemy 30-40 minut na 170-180 ̊
Blat pieczemy 25-35 minut na 170-180 ̊
Nie jemy na ciepło!
Ciasto jest pyszne - wilgotne i mięciutkie. Ma wyraźny czekoladowy aromat i smak. Aż dziw bierze, że to ciasto jest z fasoli!
Masa na blat
Krem waniliowy
6 łyżek serka homogenizowanego 0% tłuszczu, bez dodatku cukru
2-4 tabletki stewii
1 łyżka aromatu waniliowego
Słodzik rozpuszczamy w odrobince gorącej wody i mieszamy z resztą składników - gotowe.
Czekolada do ozdoby
3 łyżki kakao odtłuszczonego, bez dodatku cukru
2-4 tabletki stewii
2 łyżki mleka w proszku, odtłuszczonego, granulowanego 0,08% tłuszczu na 100g
Tabletki stewii rozpuszczamy w odrobince gorącej wody i mieszamy z resztą składników. Dodajemy odrobinkę wody aby uzyskać pożądaną konsystencję - gotowe.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/09/czekoladowe-ciasto-muffiny-lub-blat.html