Wykonanie
Składniki1/2 kg zielonych
ogórków (z racji
pory roku wzięłam dwa długie)1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego jasnego2 łyżki
octu ryżowego5 łyżeczek wasabi w proszku lub 2 łyżeczki gotowej pasty wasabiPrzygotowanie
Ogórki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką usuwamy środek z pestkami a następnie trzemy na tarce z grubymi oczkami.
Cebulę i
czosnek szatkujemy. Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki a przed podaniem wstawiamy relish na chwilę do lodówki.
Ten sos już wiele
razy pojawiał się w internecie jako dodatek do
mięs i ryb. Chciałabym go zareklamować teraz dodatkowo jako świetny "wzmacniacz" zimowy. Taka japońska wersja mizerii każdemu wyjdzie na zdrowie, bo jak wiadomo to zdrowy naród ;)Myślę, że można też pokusić się o starcie
ogórków na małych oczkach (niewiele z nich zostanie) i dodanie
jogurtu aby utworzyć z tego kremowy sos...ale to już innym razem.
SMACZNEGO SIOSTRY!