ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKI placek na DZIEŃ BEZ MIĘSA

WEGAŃSKI placek na DZIEŃ BEZ MIĘSA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam suszone morele i to nie tylko za ich mięsisty smak, ale również za ich właściwości. W naszym pełnym zanieczyszczeń świecie, one są prawdziwym wytrychem na wiele bolączek. Posiadają ponad to cechę, którą cenię ponad wszystko - są zasadotwórcze. Co we współczesnej, zakwaszającej diecie jest bardzo istotne. Powinny po nie sięgać osoby jedzące mięso oraz cierpiące na nadkwasotę. Jedzenie suszonych moreli po treningu przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Pamiętajmy aby sięgać po morele dobrej jakości, ekologiczne i najlepiej te suszone na słońcu. Ich dobroczynnych właściwości nie ma granic - naprawdę polecam jeść codziennie ;)
Składniki
200g mielonej, ugotowanej ciecierzycy
25-30 morelek suszonych
215g banana ważone bez skórki
Laska wanilii
10-15ml stewi w płynie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Ciecierzycę mielimy w maszynce lub traktujemy blenderem. Do tego dorzucamy zmiażdżone banany i mieszamy. W trakcie dodajemy proszek do pieczenia, stewię i wanilię wydrążoną z rozciętej laski. Mieszamy bardzo dokładnie przez 5 minut. Do tego wrzucamy dość drobno pokrojone morele. Przekładamy do sylikonowej foremki i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach i pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Placek jest mega pyszny - z wierzchu chrupiący w środku soczysty, pachnący bananami. Każdy kęs jest słodki i najlepiej smakuje z poranną kawusią lub herbatką.
Gdy dziś położyłam go na stole, pytając Natalkę czy zje kawałek, zareagowała o tak:
i zjadłaby chyba całego placka gdybym jej nie zabrała! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/03/weganski-placek-na-dzien-bez-miesa.html