ßßß Cookit - przepis na DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU

DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU

nazwa

Wykonanie

Macierzyństwo to prawdziwa szkoła życia, a przy dwójce maluchów to również szkoła przetrwania. O tym jak nie zwariować przekonuję sama siebie niemal codziennie! Mój mały synek rzadko pozwala mi na swobodę, a w efekcie tutaj na blogu świeci ostatnio pustkami. I mimo iż gotuję fajne rzeczy, a często udaje mi się nawet zrobić sesję, to jednak już usiąść i napisać do Was...jakoś kurczę ciężko :(
Dlatego należy bezustannie się inspirować i motywować - innymi i sobą! Tylko to nas nakręci do działania!
Mam jednak nadzieję, że jest tutaj co szukać i szperacie czasem po tych przepisach z archiwum.
Ostatnio odmówiłam recenzji dwóch książek nawet, ponieważ autentycznie nie miałabym czasu ich przeczytać....szkoda, że w ciąży nie wykorzystałam czasu troszkę lepiej..no ale.. :)
Dziś pokażę Wam ostatni hit w naszym domu. Ponieważ nie mogę jeść nabiału właściwie żadnego, a apetyt na słodkie mam niezaspokojony, to szukałam fajnej przekąski, która będzie dla mnie najlepsza.
NAJLEPSZA SŁODKA PRZEKĄSKA JEST:
1. NISKOKALORYCZNA
2. SŁODZIUTKA I PYSZNIUTKA
3. ZDROWA!!!!!
- czy ktoś ma jakieś wątpliwości co do tego?? :)))
I właśnie tak powstały domowe batony, którymi się zajadamy dosłownie wszyscy. Robiłam je już cztery razy. Czasem dodaję karobu, czasem wanilię, a raz zrobiłam bez jajek tylko z bananami :))
Zapraszam na te batoniki, życzę Wam zdrowego smacznego i mam nadzieję, że cały czas do mnie zaglądacie po inspiracje :*
Składniki:
Na pół blachy 33x36cm
4 jajka
100g płatków owsianych górskich (nie mogą być błyskawiczne)
165g poppingu, czyli amarantusa ekspandowanego
5-10ml stewii w płynie
60g żurawiny
opcjonalnie
2 łyżki syropu z karobu LUB pół łyżeczki wanilii w proszku LUB zamiast jajek 8 bananów
Przygotowanie
Składniki po prostu ze sobą mieszamy.
Jeśli robimy z bananów zamiast jajek to banany rozgniatamy wcześniej widelcem.
Wypiek z bananem jest ciemniejszy, ma ziemisty posmak i jest lekko cierpki.
Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 15 minut.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/05/domowe-batoniki-bez-cukru.html