ßßß Cookit - przepis na CZY WIESZ PO CO CI SURÓWKA?

CZY WIESZ PO CO CI SURÓWKA?

nazwa

Wykonanie

Spróbujmy szybko wymienić główne zalety surówki!
- może być bardzo niskokaloryczna
- dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych
- potrafi być naprawdę pyszna i....
- przygotowana z odpowiednio dobranych warzyw alkalizuje organizm! O co chodzi - już wyjaśniam!
Surówka to nie tylko lekka przekąska lub niskokaloryczny posiłek. Gdy przygotujemy ją z odpowiednio dobranych warzyw, będzie wyrównywała pH- naszego organizmu, a właściwie pH- naszej krwi. Odpowiedni poziom pH-, potrzebny do przemiany materii to 7,35-7,45 i gdy waha się +/-1 to jest wszystko w porządku. Takie pH- nazywamy neutralnym.
Pożywienie różnie wpływa na pH- w naszym organizmie. Niektóre pokarmy są neutralne i nie wpływają na zaburzenie pH-. Większość zaś ma niestety wpływ zakwaszający i powoduje spadek naszego pH-. Aby go wyrównać musimy zjadać również produkty o pH- zasadowym, które wyrównują poziom naszego pH- do wskazanej normy.
Z reguły organizm radzi sobie z zakwaszającymi pokarmami, ale dobrze wiedzieć po pierwsze które pokarmy mają takie działanie, a po drugie jak komponować posiłki, aby pomóc organizmowi radzić sobie z tymi pokarmami.
Z pomocą przychodzi nam właśnie surówka! Przygotowana z odpowiednich warzyw będzie świetnym wytrychem na zakwaszające składniki.
Składniki
Mała cukinia
Średnia marchewka
6 połówek pomidorka z oliwy
Przygotowanie
Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, a na małych oczkach marchewkę. Dodajemy pocięte w paseczki pomidory i gotowe.
Bardzo ważnym składnikiem jest tutaj oliwa z zalewy spod pomidorów, ponieważ to właśnie ona pomaga dobroczynnym składnikom wniknąć w nasz krwiobieg :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2014/08/czy-wiesz-po-co-ci-surowka.html