ßßß Cookit - przepis na mięso ŁĄCZYMY WYŁĄCZNIE z warzywami

mięso ŁĄCZYMY WYŁĄCZNIE z warzywami

nazwa

Wykonanie

Podroby mają wiele zalet. Obfitują w witaminy i składniki mineralne, a szczególnie w żelazo i cynk. Dostarczają nam bardzo wartościowego białka więc warto czasem włączyć je do swojej diety.
Wątróbka ma bardzo dużo żelaza i witamin z grupy B- ten zestaw świetnie wpływa na produkcję krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Dlatego po wątróbkę powinny sięgać kobiety z anemią, niedoborem żelaza i silnymi miesiączkami. Zrezygnować z niej powinny zaś kobiety w ciąży i osoby z wysokim cholesterolem LDL. Wątróbka to świetne źródło witaminy A, która opóźnia efekty starzenia i wzmacnia odporność. Kolejna zaleta to zawartość witaminy P, która wspomaga przemianę białek, węglowodanów i tłuszczów, jednocześnie usprawniając pracę mózgu, przez jego lepsze ukrwienie.
Wątróbka jest dozwolona w kuracjach odchudzających mimo dużej zawartości cholesterolu. Należy ją jednak dusić lub piec i spożywać wyłącznie w połączeniu z warzywami. Jak przygotować smaczną wątróbkę? Przede wszystkim nie solić jej przed podsmażaniem, bo może zrobić się twarda. Przyprawiamy ją dopiero w połowie przyrządzania. Sympatyków wątróbki zapraszam na banalnie prostą w przygotowaniu wątróbkę po włosku, która wprost rozpływa się w ustach!
Składniki na 2 porcje
400g wątróbki drobiowej
3 cebule
150-200ml mleka
sól
Przygotowanie
Wątróbki czyścimy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na minimum godzinę. Ja zostawiłam na całą noc w lodówce.
Na patelni do smażenia bez tłuszczu przygotowujemy cebulę. Pokrojoną w krążki lub piórka przesmażamy dodając co i rusz ciut wody. Lekko solimy i mieszamy znów dodając ciut wody aby cebula nie była surowa. Wątróbkę odsączamy w durszlaku i wrzucamy na pustą patelnię do smażenia bez tłuszczu. Po około 5 minutach, smażąc na wolnym ogniu, przewracamy kawałki, solimy i kładziemy na wierzch już wcześniej przygotowaną cebulkę. Mieszamy i pilnujemy aby wszystko się wysmażyło.
Wątróbkę podałam z pomidorami. Pamiętam z dzieciństwa jak bardzo nie lubiłam podrobów, ale głowa się na szczęście otworzyła na smaki i mogę się delektować tą mięciutką, pyszną wątróbką, oryginalnie nazwaną "Wątróbką po wenecku"! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/01/mieso-aczymy-wyacznie-z-warzywami.html