ßßß Cookit - przepis na Domowa szarlotka na kruchym spodzie

Domowa szarlotka na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Wycwaniłam się i upiekłam najprostszą szarlotkę w świecie :) gotowe kruche ciasto, gotowy mus jabłkowy od cioci ze słoika, kompot morelowy także od cioci...juppi i jest pyszna domowa szarlotka :) Chyba przyznacie, że prosta i szybka, w sam raz do niedzielnej kawy, na niedzielne leniuchowanie :)
przepis własny
Składniki:
1 schłodzone gotowe kruche ciasto
400g musu jabłkowego
3 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym
cząstki moreli z kompotu ( opcjonalnie )
odrobina cynamonu
cukier puder do posypania wierzchu
ubita śmietana kremówka na wierzch
Przygotowanie:
Kruchym ciastem wyłożyć dno foremki kwadratowej, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170" na 15 min. Resztę ciasta pokroić w paski i skręcić w spiralkę, włożyć do lodówki na czas pieczenia się spodu.
Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem budyniowym, wyłożyć na upieczony kruchy spód, na masę jabłkową poukładać cząstki moreli i ułożyć na krzyż paski schłodzonego ciasta skręcone w spiralki.
Ponownie włożyć do piekarnika na 20- 25 minut do czasu aż ciasto na wierzchu będzie lekko złote.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z odrobiną cukru. Upieczone ciasto schłodzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kawałki. Na każdą porcję położyć jedną łyżkę ubitej śmietany i oprószyć dodatkowo cynamonem.
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/domowa-szarlotka-na-kruchym-spodzie.html