ßßß Cookit - przepis na Masa orzechowa

Masa orzechowa

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna masa z orzechów włoskich z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości słodkiej śmietany. Jest tak pyszna, że nie mogłam powstrzymać się przed jej podjadaniem podczas przekładania staropolskiego piernika. Masa sprawdzi się również doskonale jako nadzienie do kruchych babeczek, przykryte z wierzchu np. czekoladowym ganache.
Po więcej przepisów podstawowych zapraszam TUTAJ
Składniki:
250 g łuskanych orzechów włoskich
125 g cukru pudru
125 ml śmietany 30%
1/2 laski wanili
Przygotowanie:
Orzechy przeglądamy i sprawdzamy czy nie ma w nich resztek łupin. Mielimy przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera.
Śmietanę zagotowujemy z wanilią.
Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopnowo śmietanę (przedtem wyjmujemy laskę wanilii), cały czas ucierając - aż do wystudzenia.
Gęstą, schłodzoną masą przekładamy pierniki bądź nadziewamy kruche babeczki .
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/masa-orzechowa-z-orzechow-wloskich