ßßß Cookit - przepis na Idealnie kremowa i łagodna pasta z ciecierzycy z awokado

Idealnie kremowa i łagodna pasta z ciecierzycy z awokado

nazwa

Wykonanie

Ten przepis zdobył I nagrodę w postaci książki "Ajurwedyjska książka kucharska" Amadea Morningstar i Urmila Desai w konkursie na zdrowe śniadanie do pracy zorganizowanym przez Sztukę Odżywiania i A-ajurwedę :)
*****
Od paru dni przymierzałam się do zrobienia hummusu, albo pasty z ciecierzycy, bo dawno nie robiłam.
Ugotowałam więc ciecierzycę, ale zanim przystąpiłam do dalszej pracy zmieniłam zdanie.
Zobaczyłam bowiem awokado, z którego zamierzałam następnego dnia zrobić krem czekoladowy oraz resztę przecieru pomidorowego, która została mi po przygotowaniu sosu pomidorowego na obiad.
Postanowiłam wykorzystać oba te produkty do pasty.
W dodatku parę dni wcześniej ukręciłam swoje pierwsze w życiu gomasio (a przymierzałam się do niego rok bez mała!), więc i ono zostało wykorzystane w paście.
Pasta wyszła kapitalna:)
Składniki na miseczkę:
* ok. 150 g suchej ciecierzycy
* 3-4 łyżeczki gomasio
* 2-3 łyżki przecieru z pomidorów
* 1/2 awokado (albo całe, jeśli małe)
* 2 łyżki oliwy/ dobrego oleju
* można dodać ząbek czosnku dla zaostrzenia
Najpierw ugotowałam ciecierzycę (uprzednio namoczoną przez całą noc).
Po ostudzeniu przełożyłam ją do miski i dodałam (z wielkim zaciekawieniem co z tego wyjdzie) 1/2 obranego i pokrojonego awokado i przecier pomidorowy. Wymieszałam i sypnęłam gomasio, a potem olej i jeszcze 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy dla rozrzedzenia pasty.
Wszystko dobrze zmiksowałam.
Zjadłam z podgrzanym w tosterze żytnim chlebem.
Pasta wyszła bardzo łagodna - ja lubię pikantne potrawy, ale ta jej łagodność wyjątkowo mi tutaj pasowała.
Ale można dla zaostrzenia dodać ząbek czosnku:)
* gomasio - jest to uprażony sezam (pod koniec jego prażenia dodaje się sól i jeszcze chwilę razem praży) utarty z solą w makutrze/moździerzu.
Ja najpierw zmieliłam tę mieszankę w młynku (bo nie doczytałam, że należy utrzeć), a potem dołożyłam do tej zmielonej drugą świeżo zrobioną porcję, tym razem już utartą.
W zimie (podaję za p. Cyran-Żak) przygotowuje się go w proporcjach sezamu do soli 7:1, a latem 12-15:1.
Używa się do posypywania warzyw, sałatek, zup, wspaniale smakuje na kromce chleba z masłem, a ja wyjadałam go prosto z miseczki i nie mogłam się oderwać, mimo, że soli używam od dawna bardzo mało:)
"Strona zewnętrzna człowieka jest stroną tytułową jego wnętrza."
przysłowie perskie
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/12/idealnie-kremowa-i-agodna-pasta-z.html