ßßß Cookit - przepis na Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu

Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Od dawna miałam ochotę na ciacho jabłkowe, ale nie na tradycyjną szarlotkę.
Jak trafiłam na ten przepis, to od razu wiedziałam, że właśnie o coś takiego mi chodziło:)
Zmieniłam mąkę na orkiszową, dodałam kakao, trochę miodu zamiast cukru waniliowego, żurawinę i przede wszystkim zmniejszyłam znacznie ilość składników.
Mam wrażenie, że to prawie idealny zdrowy deser;)
Składniki na foremkę o śr. 21 cm:
6 średniej wielkości jabłek
100 g mąki orkiszowej (aktualizacja: teraz nie używam mąki pszennej) w sumie 80 g rodzynek i żurawin - wcześniej namoczonych
łyżka kakao
100 g fruktozy (już po zrobieniu przypomniałam sobie, że miałam dać ksylitol;)
łyżka miodu
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 łyżki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru
Zrobiłam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli tak: jabłka (k) obrałam, pokroiłam (tzn. tę czynność akurat wykonała moja córka) w średniej wielkości kostkę. Umieściłam w sporej misce i dodawałam po kolei mieszając po każdej przemianie: kakao (g), fruktozę, roztrzepane jajko, cynamon, rodzynki, żurawinę i miód (sł), imbir (o), proszek do pieczenia (sn) i na koniec mąkę orkiszową (k).
Przełożyłam wymieszaną masę do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i włożyłam do piekarnika nastawionego na 170 0 C na ok. 1.5 godziny.
Po wyjęciu ciasto - nie ciasto wyglądało jakby miało przy pierwszej próbie użycia noża rozpaść się na kawałki;) Ale było powiedziane, żeby mu dać sporo czasu na okrzepnięcie i kroić najlepiej na następny dzień, więc słusznie miałam takie odczucia. Pokroiłam wieczorem, czyli po ponad 6 godzinach i wszystko było ok:)
Powiem tak: zmniejszyłam ilość składników i to był błąd, następnym razem zrobię całą blaszkę:)
" Każdy z nas pojawił się na ziemi z szeregiem naturalnych zdolności; każdy ma jakieś rzeczy, w których jest z natury dobry. Te dary zostały Ci dane z pewnego powodu: żebyś z nich korzystał i dzielił się nimi z innymi." Harv Eker
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/03/placek-gazdziny-czyli-jabecznik-bez.html