ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka sezamowe z amarantusem

Ciasteczka sezamowe z amarantusem

nazwa

Wykonanie

Na ciasteczka sezamowe już od dawna miałam ochotę, ale do ich zrobienia zdopingowały mnie dopiero wytłoczyny pozostałe po produkcji mleka migdałowego .
Składniki komponowałam na oko, jeśli nie macie akurat wytłoczyn (nadadzą się do wykorzystania jakiekolwiek) można zmielić trochę migdałów i dodać odrobinę wody, zamiast amarantusa dać mąkę lub otręby lub jeszcze co innego, ważne, żeby było sporo sezamu:)
Składniki na ok. 12 szt:
* wytłoczyny z 1/2 szklanki migdałów
* 5-6 łyżek kopiastych sezamu
* ok. 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
* łyżka mąki z amarantusa (bo masa była za mało lepiąca)
* jajko
* ok. 2 łyżki miodu - wychodzą mało słodkie, dla mnie w sam raz, ale jak wolicie słodkie sezamki, to dodajcie więcej
Wszystkie składniki zagniotłam w masę nadającą się do ulepienia kulek. Kuleczki rozpłaszczałam i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180* C ok. 20 min.
Od razu można je ściągać z blachy, nie łamią się, są zwarte i mocno czuć w nich sezam.
I o to chodziło:)
"Szczęśliwa może być tylko ta kobieta, która siedząc przed lustrem potrafi się śmiać z tego, co widzi"
Sokrates
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/08/ciasteczka-sezamowe-z-amarantusem.html