ßßß Cookit - przepis na Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:)

Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:)

nazwa

Wykonanie

Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)
Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:)
Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
* 90 g masła
* 10 daktyli
* po 30 g mąki owsianej i amarantusowej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 80 g mielonych orzechów włoskich
* 50 g orzechów włoskich grubo posiekanych
* 4 śliwki renklody
Tym razem zamiast cukru dałam daktyle. Nie wiedziałam, czy 10 szt. zapewni odpowiednią słodycz, ale okazało się, że idealnie, zarówno dla mnie jak i dla małżonka, który z reguły woli słodsze ciasta niż ja.
Daktyle chwilę namoczyłam w wodzie, a po odlaniu wody zmiksowałam i utarłam z masłem w makutrze - na ile oczywiście zmiksowane daktyle dało się utrzeć;)
Do maślanej masy dodawałam na zmianę po trochę mąki wymieszanej z proszkiem i jajka i ucierałam pałką - można miksować, ale ja takie maślane ciasta zawsze ucieram. Na koniec dodałam zmielone orzechy i orzechy posiekane, z tym że tym razem posiekałam zdecydowanie grubiej niż poprzednio i była to i wizualnie i smakowo lepsze opcja.
Masę przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i poukładałam na wierzchu pokrojone śliwki.
Tak jak poprzednio wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180* C i piekłam ok. 40 min. Tym razem owoce nie wpadły do środka i ciasto wyglądało zupełnie inaczej:)
W smaku równie pyszne!
A tu dzisiejsza wersja z dodatkiem 2 łyżek kakao, z brzoskwiniami i malinami, na mące owsiano-gryczanej:
"Nie znam pisarza, który po otrzymaniu nagrody Nobla napisałby coś, co warte jest czytania"
Robert Graves
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/08/ciasto-owsiano-orzechowe-po-raz-drugi-i.html