ßßß Cookit - przepis na Zielony młody jęczmień

Zielony młody jęczmień

nazwa

Wykonanie

Z zielonym młodym jęczmieniem pierwszy raz (o ile pamiętam) zetknęłam się w szejku, którego zawsze zamawiam w jednym z moich ulubionych kulinarnych miejsc, czyli w Wielopole 3 (polecane już na blogu) w Krakowi e.
Nie przyszło mi jednak do głowy, żeby w taką trawę się zaopatrzyć i zrobić z niej domowy użytek. Nie wiem dlaczego . Dopiero jak zaprosiłam tam moją poznańską przyjaciółkę i ona, zachwycona tym drinkiem, po powrocie do domu zakupiła trawę i zaczęła eksperymentować z odtworzeniem smaku tego napoju, to dopiero wtedy skusiłam się również na zakup.
I od tej pory z trawy korzystam, z tym, że w trochę inny sposób. Nie pokusiłam się o skomponowanie takiego drinka jakiego piłam; zrobiłam kilka razy klasycznie i tak jak się zaleca w kuracjach z trawą, czyli woda plus 1-2 łyżeczki trawy spożywane na czczo. Podobno takie kuracje mają zdziałać cuda w naszym organizmie, ale nie wiem czy rzeczywiście takie działanie dobroczynnie przynoszą, bo kuracji nie robiłam.
Najczęściej bowiem trawę dosypuję do musów owocowych, wtedy jej smak nie jest przebijający, a mus z takim dodatkiem zyskuje również na urodzie, czego nie widać niestety na moich zdjęciach.
Traktuję ją więc podobnie jak błonnik witalny czy mąkę z wiesiołka, jako dodatek do potraw, wypieków czy napojów.
Najwartościowsze są napoje ze świeżo wyciskanej trawy jęczmiennej (w sumie to nie dopytałam, czy te szejki z Wielopola są z takiej, czy z trawy proszkowej), a nie z trawy z proszku, ale trawa w proszku jest bardziej dostępna. Można ją dosypywać do sałatek, zup itp.
Zielony młody jęczmień zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, mangan, cynk i fosfor.
Składniki na jedną porcję:
* 2 banany
* łyżka tahini (gotowego lub domowego)
* łyżeczka miodu (opcjonalnie)
* kopiasta łyżeczka młodego jęczmienia
* ew. mleko kokosowe lub inne lub jogurt lub jogurt z dodatkiem mascarpone (w tej wersji na zdjęciu)
Banany pokroiłam, dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam na krem. Można bardziej rozcieńczyć, będziemy mieć wtedy koktajl .
A tutaj najprostszy mix, czyli woda i jęczmień:
"Nie jestem z tych, którzy nie wierzą w miłość od pierwszego wejrzenia, ale zawsze lepiej spojrzeć po raz drugi"
Wolter
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/10/zielony-mlody-jeczmien.html