Wykonanie
Juz raz o nich pisalam tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Steki-wolowe-z-chlebowa-posypka-i-bulczane-knedle.htmlJest to tutaj na poludniu Niemiec jeden z najbardziej rozpowszechnionych obiadowych dodatkow.Wedle przekazow powstanie tych knedli datuje sie na 1266 r, gdy miasto Deggendorf (moje okolice) bylo oblegane przez czeskiego krola Ottokara. W
miescie brakowalo zywnosci, totez z czerstwego
pieczywa wymyslone te potrawe. Legenda
mowi, iz zona burmistrza ujrzala z okna, ze nieprzyjacielsiue wojska gotuja sie do ataku. Nie wiel myslac, "strzelila" z knedla do jednego z zolnierzy wspinajacego sie na
mury miejskie. Zolnierz ow widzac to poinformowal, ze w
miescie jest jeszcze spory zapas jedzenia, dlatego krol Ottokar wycofal sie z oblezenia. I tak to knedle uratowaly Deggendorf i reszte Bawarii :)Dla 4 osob:10 czerstwych bulek pokrojonych w kostke lub w palsterki (ja preferuje kostke)1/4 l
mleka4
jajkasolBulki wlozyc do miski, posolic i zalac cieplym
mlekiem. Dodac
jajka, wymieszac i odstawic na 10 minut. Wilgotnymi rekoma uformulowac knedle.
W duzym garnku zagotowac
wode i posolic, wrzucac knedle i poczekac, az wyplyna,
potem gotowac jeszcze przez chwile.Knedle sa doskonalym dodatkiem do sosow- "wciagaja" duzo sosu.
Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.Przepis dodaje do akcji: