ßßß Cookit - przepis na Bulczane knedle (Semmelknödel)

Bulczane knedle (Semmelknödel)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Juz raz o nich pisalam tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Steki-wolowe-z-chlebowa-posypka-i-bulczane-knedle.html
Jest to tutaj na poludniu Niemiec jeden z najbardziej rozpowszechnionych obiadowych dodatkow.
Wedle przekazow powstanie tych knedli datuje sie na 1266 r, gdy miasto Deggendorf (moje okolice) bylo oblegane przez czeskiego krola Ottokara. W miescie brakowalo zywnosci, totez z czerstwego pieczywa wymyslone te potrawe. Legenda mowi, iz zona burmistrza ujrzala z okna, ze nieprzyjacielsiue wojska gotuja sie do ataku. Nie wiel myslac, "strzelila" z knedla do jednego z zolnierzy wspinajacego sie na mury miejskie. Zolnierz ow widzac to poinformowal, ze w miescie jest jeszcze spory zapas jedzenia, dlatego krol Ottokar wycofal sie z oblezenia. I tak to knedle uratowaly Deggendorf i reszte Bawarii :)
Dla 4 osob:
10 czerstwych bulek pokrojonych w kostke lub w palsterki (ja preferuje kostke)
1/4 l mleka
4 jajka
sol
Bulki wlozyc do miski, posolic i zalac cieplym mlekiem. Dodac jajka, wymieszac i odstawic na 10 minut. Wilgotnymi rekoma uformulowac knedle.
W duzym garnku zagotowac wode i posolic, wrzucac knedle i poczekac, az wyplyna, potem gotowac jeszcze przez chwile.
Knedle sa doskonalym dodatkiem do sosow- "wciagaja" duzo sosu.
Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert". wyd. Weltbild 2008.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/11/Bulczane-knedle-Semmelkndel.html