ßßß
Kupując kokos należy zwrócić uwagę,czy podczas potrząsania można usłyszeć chlupanie płynu zawartego w środku.Na skorupie kokosa można zauważyć trzy dziurki . Należy znaleźć wśród nich miękki tzw. słaby punkt. Właśnie tutaj robi się otwór / ostrym narzędziem , śrubokrętem / i stawia owoc w naczyniu tak, aby jego zawartość spłynęła / można potrząsać/. Woda kokosowa jest bezbarwna i prawie bezwonna. Po usunięciu płynu owoc można mocno uderzyć młotkiem i może się otworzy , ale wybrałam trochę dłuższą drogę, lecz dla mnie łatwiejszą, czyli w sposób mniej drastyczny włożyć go do nagrzanego piekarnika /190/ st.C . Pod wpływem wysokiej temperatury łupina kokosa pęka. Piekarnik należy wyłączyć i po lekkim przestygnięciu wyjąć kokos. W pęknięcie włożyć nóż, a kokos się otworzy. Wyjąć biały miąższ /lub obrać owoc z zewnętrznej skóry obieraczką do warzyw/ i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Z tak otrzymanych wiórek można przygotować np. pyszny napój kokosowy
Do tego koktajlu potrzebne są tylko dwa składniki Napój jest może trochę mdły, ale wydobywa cudowny, prawdziwy smak kokosu. Aby nieco ożywić ten smak wystarczy dodać plasterek ananasa lub kilka truskawek/ można ewentualnie dosłodzić/
