ßßß Cookit - przepis na Chleb mieszany na maślance z okazji Światowego Dnia Chleba

Chleb mieszany na maślance z okazji Światowego Dnia Chleba

nazwa

Wykonanie

Światowy Dzień Chleba był wczoraj i właśnie wczoraj wieczorem piekłam ten chlebek, ale Jakem spóźnialska gapa, nie mogłam nie spóźnić się z publikacją :)
Chlebek w smaku odrobinę pikantny, z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu. Pominęłam kminek, za którym nie przepadam.
Miałam troszkę za mało zakwasu, więc ok. 8 godzin wcześniej nastawiłam zaczyn i to by było na tyle zmian, których się dopuściłam.
Chleb smakował wspaniale :)
Za przepis dziękuję Dyrektorowi, u którego przepis ten znalazłam.
Składniki:
250 g aktywnego zakwasu (u mnie zaczyn nastawiony 8 godzin wcześniej: 70 g zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego , 100 g mąki żytniej razowej, 100 g letniej wody)
130 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
380 g mąki pszennej (u mnie chlebowej typ 750)
250 g maślanki
30 g wody
1 łyżeczka miodu
trochę świeżo zmielonego pieprzu
trochę kminku (pominęłam)
16 g soli (dałam troszkę mniej - 10 g)
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i przyprawami. Maślankę odrobinę podgrzewamy rozpuszczając w niej od razu miód.
Wszystkie składniki dodajemy do zaczynu (lub zakwasu), dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 min.
Po tym czasie jeszcze raz króciutko ciasto wyrabiamy, formujemy bochenek i wkładamy go do omączonego koszyczka i odstawiamy na kilka godzin do wyrastania.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C.Wyrośnięty chleb przerzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze przez ok. 10 min, wytwarzając na początku trochę pary. Potem obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 50 min. Oczywiście zależy to też od piekarnika. Ja po obniżeniu temperatury piekłam tylko 30 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/10/chleb-mieszany-na-maslance-z-okazji.html