ßßß Cookit - przepis na Domowe Mleko Kokosowe.

Domowe Mleko Kokosowe.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pora na kolejne wegańskie mleko domowego wyrobu na blogu. Oryginalnie tutaj(link), a dziś u mnie. Było kiedyś ryżowe , teraz czas na bardziej słodkie - kokosowe . Idealne do koktajlów (zresztą na jego bazie pojawią się takowe na blogu), kakao, deserów. Zresztą, któż nie kocha zapachu i smaku Bounty? Jemy . Pijąc.
Składniki (na ok 400 ml):
1 szklanka wiórek kokosowych
2 szklanki wrzątku
Wiórki zalej 1 szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i blenduj wszystko parę minut. Następnie przesącz mleko przez drobne sitko / gazę. Postaraj się wycisnąć jak najwięcej wody z wiórek. Następnie do mleka dodaj pozostałe 1/2 szklanki wody, zmiksuj. Gotowe. Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym opakowaniu max 2 dni.
Wartość Kaloryczna 62 kcal (100 ml)
Białko 0,5 g
Węglowodany 0 , 5 g
Tłuszcz 5 , 9 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2015/02/domowe-mleko-kokosowe.html