Wykonanie
Bardzo proste w wykonaniu
ciasteczka,do których przygotowania potrzeba naprawdę niewielu składników.Kształtem przypominają naleśniczki,a samo ciasto w cudowny sposób rozpływa się w ustach.Dzięki dodatkowi
jabłek stanowią idealną przekąskę.Myślę, że następnym razem, zamiast obsypywać je
cukrem pudrem,obleje je
gorzką czekoladą - wtedy będą doskonałe! :)Składniki:250 g kremowego
twarogu250 g
mąki pszennej250 g
masła1 łyżka
cukruszczypta
soliDodatkowo:3
jabłka (obrane i pokrojone na grube plastry, można również obsypać je
cynamonem wg uznania)
cukier puderWykonanie:
Twaróg, miękkie
masło,
mąkę,
sól oraz
cukier łączymy i zagniatamy ciasto - będzie nieco klejące. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, formujemy z nich kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinamy kółka.Na każdym kółeczku układamy plaster
jabłka, składamy jak naleśniczek i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok. 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu obsypujemy
cukrem pudrem.Smacznego! ;)Chocoholiczka