ßßß Cookit - przepis na Chlebek czekoladowy

Chlebek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Mój debiut :) Na początku chciałam podziękować Kokoko za jej przepis. Tak dokładnie wyjaśnia w nim sposób wykonania chleba, że w końcu się odważyłam. Wyszedł naprawdę pyszny, nie jest słodki, a kakao nadaje mu wyjątkowego aromatu.
Naprawdę polecam, bo i ja będę na pewno do niego wracać. :)
Składniki:
15g świeżych drożdży
40g cukru
310ml mleka
400g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej
40g kakao (niesłodzonego)
40g masła, roztopionego
szczypta soli
Pysznie smakuje z konfiturą pomarańczową, twarożkiem z miodem... Jest tak mięciutki, że zajadaliśmy się nim bez masełka. :)
Wykonanie:
Drożdże umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do drożdży. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dosypujemy mąkę, kakao, masło i sól i wyrabiamy przez około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, nie dodajemy mąki, lecz dalej wyrabiamy je w misce - jedną ręką mocno trzymamy miskę, a wyrabiamy drugą :). Przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin.
Keksówkę o wymiarach 30x12cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wtykając w nie palec :), formujemy w prostokąt i przekładamy do keksówki.
Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut. Odłożyłam jeszcze trochę ciasta i uformowałam 4 małe bułeczki, bo tak jak wskazywała autorka, ciasto pięknie rośnie, więc obawiałam się, że i mi "ucieknie" z foremki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut, następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Smacznego ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/12/chlebek-czekoladowy.html