Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na baaardzo
czekoladowe,rozpływające się w ustach ciasto,z chrupiącymi
ciasteczkami, orzeszkami i intensywnym aromatem
pomarańczy.Zniknęło w oka mgnieniu, co jest najlepszym dowodem na to,że warto do niego wracać.A i przygotowuje się je bez piekarnika ;).Składniki:200 g
herbatników0 , 5 szklanki kremówki2 łyżki
miodu125 g
masła1 tabliczka
gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)50 ml ekstraktu
pomarańczowegosok z 1
pomarańczyskórka z 1
pomarańczy3 łyżki
cukru100 ml
wodyok. 10
wafelków kakaowych1,5 tabliczki
mlecznej czekolady2 łyżki
olejuok. 100 g posiekanych
orzechówWykonanie:
Herbatniki drobniutko kruszymy w robocie kuchennym lub za pomocą wałka (
herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem do ciasta). Przesypujemy do miski, mieszamy ze
śmietanką i
miodem.
Gorzką czekoladę topimy w kąpieli
wodnej (miseczkę z
czekoladą stawiamy na garnuszku z gotującą się
wodą, tak by miseczka nie stykała się z powierzchnią
wody i za pomocą ciepła pary
wodnej topimy
czekoladę).
Pomarańczę dokładnie szorujemy i wyparzamy. Skórkę, bez albedo (biała część pod skórką) kroimy w paseczki, przekładamy do garnuszka z 100 ml
wody i 3 łyżkami
cukru. Na niewielkim ogniu gotujemy skórki przez ok. 15 minut. Wyciskamy sok z
pomarańczy.
Gdy rozpuszczona
czekolada lekko przestygnie, dodajemy
masło,
sok pomarańczowy i ekstrakt pomarańczow y, mieszamy do połączenia się składników. Na koniec łączymy obie masy i dłońmi szybko wyrabiamy gładkie ciasto.Foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do foremki i wkładamy do lodówki.Tymczasem drobno siekamy
orzechy i kruszymy
wafelki.Masę
czekoladową obsypujemy
wafelkami, połową odsączonej
skórki pomarańczowej i połową orzeszków.
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli
wodnej. Po jej zupełnym rozpuszczeniu dodajemy
olej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę rozprowadzamy na cieście, ozdabiamy pozostałą
skórką pomarańczową i orzeszkami.Smacznego! ;)Chocoholiczka