ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami na maślance z kruszonką

Ciasto z jagodami na maślance z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Skoro lato, to koniecznie musi być owocowo i kolorowo, a przede wszystkim smacznie. Dzisiaj proponujemy Wam przepyszne ciasto z jagodami leśnymi na maślance z kruszonką. Maślanka sprawia, że ciasto jest mięciutkie, bardzo delikatne i wilgotne. No i jeszcze tak lubiana przez nas kruszonka!. Ciasto robi się bardzo szybko, ale zapewniamy Was, że jeszcze szybciej znika. Zamiast z jagodami można ciasto upiec z borówką amerykańską - również będzie bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka maślanki
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jagód
Kruszonka:
40 g cukru pudru
80 g zimnego masła
120 g mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę
Cały czas ubijając dodajemy maślankę oraz olej
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta. Ubijamy na najniższych obrotach
Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto
Na ciasto wykładamy równomiernie jagody i posypujemy kruszonką
Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160 stopni) przez 55 minut
Kruszonka:
Składniki kruszonki przekładamy do miseczki
Rozcieramy dokładnie palcami do uzyskania sypkiej kruszonki
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/07/ciasto-z-jagodami-na-maslance-z.html