ßßß
...albo moja bardzo luźna twórczość na ten temat ;-). Tarta miała być bez pieczenia, z serkiem mascarpone, którego znalazłam gdzieś głęboko w lodówce, z gotowymi batonikami. Wszystko wykonałam na znanym Wam z wcześniejszych przepisów spodzie z czekoladowych ciasteczek przekładanych kremem, bez dodatku żelatyny (ją zastąpiła biała czekolada). I tak, ciasto jest słodkie, jak też sam batonik, więc trzeba lubić te klimaty. Jeśli lubicie snickersy i lubicie dulce de leche, narzekać nie będziecie ;-).Składniki na spód:300 g markizów czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)50 g gorzkiej czekolady, połamanej50 g masła, w temperaturze pokojowejWszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.Składniki na nadzienie:250 g serka mascarpone1 puszka masy kajmakowej tzw. dulce de leche(ok. 400 g)*70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej3 snickersy, każdy po 60 g300 g śmietany kremówki 36%, schłodzonejMascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową dulce de leche (200 g), do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. 2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). Schłodzić.Przechowywać w lodówce.* Dulce de leche (masę kajmakową) można przygotować samemu - puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym gotujemy zanurzoną w wodzie przez 2 godziny, pod przykryciem; po wystudzeniu otwieramy.Smacznego :-).