ßßß Cookit - przepis na Snickers paj, czyli tarta ze snickersami

Snickers paj, czyli tarta ze snickersami

nazwa

Wykonanie

...albo moja bardzo luźna twórczość na ten temat ;-). Tarta miała być bez pieczenia, z serkiem mascarpone, którego znalazłam gdzieś głęboko w lodówce, z gotowymi batonikami. Wszystko wykonałam na znanym Wam z wcześniejszych przepisów spodzie z czekoladowych ciasteczek przekładanych kremem, bez dodatku żelatyny (ją zastąpiła biała czekolada). I tak, ciasto jest słodkie, jak też sam batonik, więc trzeba lubić te klimaty. Jeśli lubicie snickersy i lubicie dulce de leche, narzekać nie będziecie ;-).
Składniki na spód:
300 g markizów czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
50 g gorzkiej czekolady, połamanej
50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do flanu (trochę wyższa niż do tarty) o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy. Schłodzić, do momentu przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 puszka masy kajmakowej tzw. dulce de leche(ok. 400 g)*
70 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
3 snickersy, każdy po 60 g
300 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Mascarpone włożyć do misy miksera i zmiksować z połową dulce de leche (200 g), do gładkości. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. 2 batoniki snickers posiekać na 3 mm kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do momentu zgęstnienia kremu, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na tartę wyjętą z lodówki, wyrównać. Ostatniego snickersa posiekać, posypać po wierzchu ubitej śmietany. Pozostałą część dulce de leche wycisnąć fantazyjnie na wierzch tarty (np. z woreczka z odciętym rogiem). Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.
* Dulce de leche (masę kajmakową) można przygotować samemu - puszkę z mlekiem skondensowanym słodzonym gotujemy zanurzoną w wodzie przez 2 godziny, pod przykryciem; po wystudzeniu otwieramy.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/snickers-paj,-czyli-tarta-ze-snickersami