ßßß
W gorące dni ciężko przejść obok tej kawiarni obojętnie ;-). Nie jestem smakoszem kawy, pijam tylko cappuccino, ale frappuccino Starburcks'a bardzo mi smakuje. Frappuccino (którego nazwa została zastrzeżona dla Starbucks'a) jest zmrożoną kawą z cukrem, mlekiem (ja użyłam lodów) i rozkruszonym lodem, podawana z bitą śmietaną. Taka kawa ma gęstą konsystencję shake'a, pijemy ją przez rurkę, a bitą śmietanę możemy wyjadać łyżeczką... W kawiarni można skosztować kilku rodzajów frappuccino, my z rodzicami rozsmakowaliśmy się w karmelowym i czekoladowym. Mmm... pycha!! Oczywiście wersja homemade jest o wiele tańsza i nie gorsza od oryginalnej, o czym sami możecie się przekonać :-).Przepis na karmelowe frappuccino (na zdjęciu dolnym).Składniki na 3 szklanki 200 ml:kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody1,5 szklanki lodów waniliowych2 szklanki lodu5 łyżek dulce de leche (masa kajmakowa z puszki)*Kawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub malakserem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast z bitą śmietaną.Przepis na czekoladowe frappuccino .Składniki na 3 szklanki 200 ml:kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody1,5 szklanki lodów czekoladowych2 szklanki lodu4 łyżki czekolady w proszkuKawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub malakserem z resztą składników, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast z bitą śmietaną.* Masę kajmakową można uzyskać gotując mleko słodzone skondensowane w puszce przez 2 h (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie).Smacznego :-).