ßßß
Słodki bałagan z Eton :-). Ten bałagan stanowią pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki w kawałkach. Nie ma lepszego deseru na lato niż ten! Warto spróbować z każdymi owocami, szczególnie polecam jagody, mniam mniam... Korzystałam z przepisu Nigelli, choć proporcje nie są najważniejsze, wszystko po prostu mieszacie zgodnie ze swoimi preferencjami. Polecam :-).Składniki:4 szklanki truskawek2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią lub cukru pudru2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć)2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%kilka większych bezTruskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem, następnie dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku).Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności.Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać.Smacznego :-).