ßßß
Przez Marzena 15 czerwca 2015Kalafior, paryka i cieciorka to doskonała kombinacja letnia. Gdyby tego było za mało wzbogaciłam ich wartość odżwczą dodając 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska). O jej wartościach możecie przeczytać na blogu lub w książce "Super pokarmy roślinne", Lauri Boone, str. 149. Książka jest o tyle ciekawa, że prócz informacji o produktach podaje przepisy z ich użyciem.Składnikimały kalafior - 1 mała główkazielona papryka - 1cebula - 1nasiona chia - 2 łyżkibułka tarta - 2 łyżkiugotowana cieciorka - 1 1/2 szklankikurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczkiprzyprawa do pizzy - 2 łyżeczkisól i pieprz do smakuInstrukcjeKalafior ugotowałam na parze i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków (można widelcem).Cebulę i parykę pokroiłam w kostkę, następnie podsmażyłam na oleju oraz dobrze doprawiałam przyprawami.Cieciorkę zmiskowałam w blenderze.Wszystkie składniki wymieszałam razem, formowałam kotlety i obtaczałam w bułce tartej. Ostani element to oczywiście smażenie.Moje wyszły delikatne, nie zbite, więc używałam łopatki do przewracania.Są pyszne podane ze smażonymi ziemniakami i surówką z jarmużu.