Wykonanie

Przez Marzena 15 czerwca 2015
Kalafior,
paryka i
cieciorka to doskonała kombinacja letnia. Gdyby tego było za mało wzbogaciłam ich wartość odżwczą dodając 2 łyżki nasion chia (
szałwia hiszpańska). O jej wartościach możecie przeczytać na blogu lub w książce "Super pokarmy roślinne", Lauri
Boone, str. 149. Książka jest o tyle ciekawa, że prócz informacji o produktach podaje przepisy z ich użyciem.Składnikimały
kalafior - 1 mała główka
zielona papryka - 1
cebula - 1nasiona chia - 2 łyżki
bułka tarta - 2 łyżkiugotowana
cieciorka - 1 1/2 szklanki
kurkuma (tumeric) - 1/2 łyżeczki
przyprawa do pizzy - 2 łyżeczki
sól i
pieprz do smakuInstrukcje
Kalafior ugotowałam na parze i rozgniotłam tłuczkiem do
ziemniaków (można widelcem).
Cebulę i
parykę pokroiłam w kostkę, następnie podsmażyłam na
oleju oraz dobrze doprawiałam
przyprawami.
Cieciorkę zmiskowałam w blenderze.Wszystkie składniki wymieszałam razem, formowałam kotlety i obtaczałam w
bułce tartej. Ostani element to oczywiście smażenie.Moje wyszły delikatne, nie zbite, więc używałam
łopatki do przewracania.Są pyszne podane ze smażonymi
ziemniakami i surówką z
jarmużu.