ßßß
 
            
         Wszystkie przepisy zawarte są w następujących rozdziałach:Rzeczy kuchennePolewki i sapory różneRybyTorty różnePasztety różneCiasta różne francuskie pieczone i tretowanePierniczki i kołaczki różneBiszkokty różnePotrawy mięsneRegestr potraw albo tortówPolewkiO różnych cukrach i migdałachDla łatwego zrozumienia ta staropolska lektura zaopatrzona jest w bardzo ciekawy wstęp historyczno-kulinarny, obszerny słownik i przypisy.Ta niezwykle cenna publikacja stanowi naukowe źródło wiedzy o polskiej kulturze i polskiej kuchni dworskiej drugiej połowy XVII wieku. Dzięki niej możemy sięgnąć w głąb naszej kulinarnej historii, a co za tym idzie, umocnić korzenie. A poza tym - jest pięknie wydana. Duży format, gładki papier kredowy, fotografie i skany rękopisu, udostępnionego z archiwum - wszystko to czyni tę publikację lekturą obowiązkową każdego miłośnika kuchni i historii naszego kraju.A na koniec słowo od Jarosława Dumanowskiego z tylniej okładki ksiązki:
Wszystkie przepisy zawarte są w następujących rozdziałach:Rzeczy kuchennePolewki i sapory różneRybyTorty różnePasztety różneCiasta różne francuskie pieczone i tretowanePierniczki i kołaczki różneBiszkokty różnePotrawy mięsneRegestr potraw albo tortówPolewkiO różnych cukrach i migdałachDla łatwego zrozumienia ta staropolska lektura zaopatrzona jest w bardzo ciekawy wstęp historyczno-kulinarny, obszerny słownik i przypisy.Ta niezwykle cenna publikacja stanowi naukowe źródło wiedzy o polskiej kulturze i polskiej kuchni dworskiej drugiej połowy XVII wieku. Dzięki niej możemy sięgnąć w głąb naszej kulinarnej historii, a co za tym idzie, umocnić korzenie. A poza tym - jest pięknie wydana. Duży format, gładki papier kredowy, fotografie i skany rękopisu, udostępnionego z archiwum - wszystko to czyni tę publikację lekturą obowiązkową każdego miłośnika kuchni i historii naszego kraju.A na koniec słowo od Jarosława Dumanowskiego z tylniej okładki ksiązki: Redakcja: Jarosław DumanowskiOpracowanie: Jarosław Dumanowski i Rafał JankowskiMuzeum Pałac w Wilanowie 2011,s.274ISBN 978-83-60959-18-3seria Monumenta Poloniae Culinaria, t. II,współpraca: AGAD i Uniwersytet Mikołaja Kopernika
Redakcja: Jarosław DumanowskiOpracowanie: Jarosław Dumanowski i Rafał JankowskiMuzeum Pałac w Wilanowie 2011,s.274ISBN 978-83-60959-18-3seria Monumenta Poloniae Culinaria, t. II,współpraca: AGAD i Uniwersytet Mikołaja Kopernika ,
,