Wykonanie
Przygotujcie w domu własny, aromatyczny
cukier waniliowy. Sami możecie zadecydować, czy jego bazą będzie
cukier biały, czy brązowy. A mięsista
wanilia i jej ziarenka dopełnią całości. Bez dodatków syntetycznych.Ten wpis traktuje o o cukrze z
wanilią - o samej
wanilii, jej właściwościach i zastosowaniu
pisałam TUTAJ . Oba wpisy są częścią obszerniejszego działu Szczypta Smaku i Aromatu . A jeżeli po zaznajomieniu się z tematem zapragniecie przygotować coś pysznego z
wanilią, zapraszam do wypróbowania przepisów, w których wykorzystaliśmy tą aromatyczny dodatek.
Cukier waniliowy a
cukier wanili n owy
Cukier waniliowy to
cukier aromatyzowany prawdziwą
wanilią. Może
mieć kolor od białego, poprzez kremowy i
beżowy - w zależności od tego, czy użyjemy
cukru białego, czy brązowego.
Cukier z prawdziwą
wanilią powinien posiadać jej widoczne, czarne ziarenka.
Cukier wanili n owy to
cukier przyprawiony syntetyczną waniliną. Uzyskuje się ją poprzez m.in. rozkład ligniny, jednego z podstawowych składników drewna. Taki
cukier dominuje na sklepowych półkach, choć - kiedy producenci zorientowali się, że wiedza konsumentów na temat żywności jest coraz większa, wprowadzili do sprzedaży
cukier z dodatkiem prawdziwej
wanilii.
Cukier wanilinowy jest lekko gorzkawy, dlatego dodaje się go do potraw w niewielkich ilościach - użycie zbyt dużej
dawki sprawia, że pewien jego posmak jest wyczuwalny. Niezależnie od tego, w myśl zasady, że naturalne i domowe jedzenie jest lepsze, proponuję Wam przygotowanie własnego
cukru waniliowego.Jak zrobić
cukier waniliowy?Tak naprawdę proporcje
cukru do
wanilii są kwestią indywidualną. Wszystko zależy od tego, jak mocno
waniliowy aromat cukru chcecie uzyskać. Ja nie dosładzam zbyt dużo swoich
napojów i jedzenia, dlatego stosuję proporcje jak poniżej.Do jego przygotowania potrzebne będą:ok 200 g drobnego
cukru białego lub brązowego (ilość możecie zwiększyć do 400 g)1
laska waniliiczysty słoiczek ze szczelnie zamykaną pokrywką
Wanilię przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które następnie mieszamy z
cukrem. Pozostałość
laski wanilii kroimy na średnie kawałki i dodajemy do
cukru z ziarenkami
wanilii. Całość dokładnie mieszamy, wsypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 1-2 tygodnie. W międzyczasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem. Po tym czasie aromat
wanilii w pełni zostanie pochłonięty przez
cukier i w odpowiednich warunkach utrzymany bardzo, bardzo długo.Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym
cukrem, który będzie pochłaniać aromat
wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami
wanilii. Warto o tym pamiętać - niektóre z podanych przez nas przepisów przewidują użycie połowy
laski wanilii. Druga połowa, która nam pozostaje - niewłaściwie przechowana straci swój aromat. Włożona do słoiczka z
cukrem wspaniale go zaromatyzuje.Jak przechowywać?W suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym słoiczku.Do czego stosować
cukier waniliowy?Istnieje wiele zastosowań
cukru waniliowego. Poza klasycznym zastosowaniem, jak w przypadku
laski wanilii,
cukrem waniliowym możemy:słodzić
kawę i inne
gorące napoje, takie jak
mleko,
kakao lub gorącą
czekoladę. Wyobraźcie sobie smak i zapach takiego
napoju...posypać kruszonkę przed jej upieczeniem. Wówczas nie tylko pięknie się skarmelizuje, ale nada jej niepowtarzalny aromat.słodzić
bezy w trakcie ubijaniaposypać
biszkopt,
ciastka, kremy i świeże
owoce, a także
płatki śniadaniowelekko osłodzić zupę
mlecznąElegancki słoiczek własnoręcznie przygotowanego
cukru z prawdziwą
wanilią to również doskonały pomysł na prezent.
,