Wykonanie
„ Przez cztery dni od wczesnego popołudnia do późnej nocy królować będą
wina,
sery,
wędliny, gulasze, lawasz, knedliki,
lody, pierniki i inne smakołyki. Będzie można posłuchać walców Straussa i jazzu. Kucharze i restauratorzy przygotują poczęstunek a kawiarnie zaparzą
kawę ”. Zapowiedź festiwalu win jednoznacznie określa ucztę dla zmysłów tych, którzy
wino kochają.Dwuletni pobyt na Węgrzech przed dziesięcioma laty uświadomił nam, że węgierskie
wina nie ograniczają się do znanego wszystkim Egri bikavér i tokaju. Winiarskie festiwale w każdym regionie Węgier były tym, co zrzeszało i wciąż zrzesza
grono wielbicieli tego trunku.
Węgrzy doceniają i kochają swoje
wino. I są jedynym narodem na świecie, który wspomina o nim w swoim narodowym hymnie!Słynne jest porzekadło: Polak Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki . Wersja węgierska Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát -
językowo nieco inaczej formułuje zażyłość obu narodów. Nasza ogólnikowa szklanka - w przypadku Węgrów jednoznacznie wskazuje na
wino .Węgrzyn
Język polski jest prawdopodobnie jedynym na świecie, który terminowi
wino węgierskie nadał specjalną nazwę. Węgrzyn. I choć w czasach Polski szlacheckiej węgrzynem określano wyłącznie tokaj, to do czasów dzisiejszych nazwa przetrwała jako ogólnie określająca
wina węgierskie.Zagłębiając się w historię łatwo dostrzec, że import węgierskiego
wina do Polski odbywał się na szeroką skalę.W czasach dawnej Rzeczpospolitej sprowadzano
młode wina, które dojrzewały w naszych piwnicach. Świadczą o tym powiedzenia z tamtego okresu:orazHungariae
natum, Poloniae educatum. Zrodzone na Węgrzech, wykształcone w Polsce.Także Mickiewicz poił swoich bohaterów "Pana Tadeusza" właśnie węgierskim
winem:Wszystko prędko z żołnierskim jedli apetytem,Kieliszki napełniając węgrzynem obfitym (księga XII)A węgierski pisarz, Ágoston Ambrózy opisywał Polskę przed II wojną światową jako
kraj będący jednym z większych odbiorców węgierskiego
wina, głównie tokaju.Jeśli kiedyś, a moment taki nadejdzie bez wątpienia, powstanie unia celna, a Polska – na pewno – będzie jej członkiem, wówczas tokajskie aszú znowu stanie się naszą złotą walutą, tak jak za czasów dawnych związków z Polakami (Ágoston Ambrózy, Tokaj-Hegyalja, 1932)
Dni WęgrzynaTa doroczna impreza obejmuje nie tylko jarmark, ale również seminaria oraz degustację win. Każdego roku wybrane restauracje, hotele i winiarnie udostępniają swoje podwoje, gdzie wraz ze wspaniałym jadłem można degustować rożne rodzaje win i odkryć, przy udziale sommelierów - tajemnice wybranych
winnych trunków.I Dni Węgrzyna odbyły się w
Krakowie w roku 2009. Wówczas w jarmarku wzięli udział winiarze ze wszystkich regionów Węgier oraz polscy importerzy węgierskiego trunku.W II edycji festiwalu do węgierskich producentów dołączyli winiarze z Austrii, Czech, Słowacji oraz Słowenii. Dni Węgrzyna poszerzyły zatem swoją odsłonę o CK
Wina . Na jarmarku pojawili się również producenci wyjątkowych
serów – poddaliśmy się wówczas również bardzo udanej ich degustacji, o czym wspomniał Rafał w swojej ubiegłorocznej relacji .Na tegoroczne, III Dni Węgrzyna & CK
Wina nie
mogę się już doczekać :-) A trwać
będa one cztery dni,
między 26-29 maja tego roku .
,