ßßß
Klucz do świadomościZwróćmy uwagę na oznaczenia jaj. Każde jajko posiada pieczęć z kodem o konfiguracji X-YY-ZZZZZZZZ, przy czym:X - oznacza sposób chowu kurYY - kraj pochodzenia jaj (np. PL)ZZZZZZZZ - weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta.Nas interesuje tutaj X. Jeżeli na jajku jako pierwsze widnieje:0 – oznacza to, że jajko pochodzi ze wspomnianego powyżej chowu ekologicznego .1 - jajko z chowu wolnowybiegowego – kury żyją w kurnikach, w których mają grzędy i gniazda, w których składają jaja. W ciągu dnia zapewniony mają dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu i karmione są karmą mieszaną.2 - chów ściółkowy – kury zamknięte są w kurnikach, mogą jednak w miarę swobodnie się w nich poruszać (9 ptaków na metr kwadratowy), kurniki wysłane są piaskiem lub trocinową ściółką.3 - klatkowy – najgorszy z możliwych . Kury zamknięte są w klatkach umieszczonych w kurnikach jedna na drugiej, w ilości 8 kur na pół metra kwadratowego. Karmienie i oczyszczanie jest zautomatyzowane. Kury otrzymują antybiotyki i hormony dla utrzymania „zdrowia” i dużej płodności. Ich jajka są więc pośrednimi dostawcami tych składników do naszego organizmu.Nie akceptuję - nie kupujęW roku 2009 rozpoczęła się w Polsce, wzorem krajów UE – akcja, mająca na celu uświadomienie i przekonanie konsumentów o szkodliwości, w szerokim tego słowa znaczeniu jaj z numerami 3. W części krajów UE zminimalizowano sprzedaż jaj z chowu klatkowego. Wszystko za sprawą konsumentów, jeżeli towar nie znajduje zainteresowania – ogranicza się jego produkcję. W Polsce ekologiczne i wolnowybiegowe jaja są coraz łatwiej dostępne – i to nie tylko w dużych sklepach. Od nas zależy, które wybierzemy, co wraz z nimi dostarczymy do naszego organizmu i czy przyczynimy się do ograniczenia, a później likwidacji klatkowego chowu kur.A Wy, jakie macie jajka w lodówce?
,