Ciasto wykonała moja siostra. Jej pierwsza szarlotka :)Podawać ciepłą, najlepiej z gałką lodów waniliowych. Przepis Asi z kwestiasmaku.com .Składniki:Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia (pominąć, jeśli lubimy mniej słodkie desery)- 1 cukier waniliowy (16 g)- 250 g masła roślinnego (a jeszcze lepoiej masła)- 3 żółtka- 1 całe jajkoJabłka:- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)- około 12 łyżeczek cukru- 1 cukier waniliowy (16 g)- 5 -10 dag rodzynek - można pominąć, jeśli nie lubisz- 1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem (uwaga: ja nie dodaję cukru, ew. 1 łyżkę, bo lubię połączenie słodyczy ciasta i kwaśnego nadzienia) oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.CIASTO KRUCHE: Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.