ßßß

Opis : Długo nie piekłam kokosanek z powodu pewnego przepisu, do którego się kiedyś zraziłam. Było w nim za dużo mąki i kokosanki nie przypominały mi takich, które mogłabym kupić w najlepszej cukierni. Na ten przepis natknęłam się oglądając wpisy na blogu i postanowiłam przerwać pauzę w stosunku do kokosanek. Nie żałuję, bo kokosanki wyszły pyszne, miękkie, w pełni kokosowe, z nieznaczną ilością mąki, która nie zakłóca smaku i struktury kokosu. Niewielki dodatek mąki sprawia, że świeżo upieczone kokosanki są jakby lekko ciągnące, ale nie wiem czy dobrze to określiłam. Natomiast, gdy ostygną są miękkie w środku, a lekko chrupiące na zewnątrz.Do przepisu chętnie powracam. Taki wypiek przygotowuje się w kilka minut. Można do niego odłożyć białka, które zostają nam z różnych powodów, następnie zamrozić je i użyć do kokosanek . Wypiek jest idealny jest do kawki, a także jako słodka przekąska na spotkaniu z rodziną lub znajomymi, gdzie w moim przypadku kokosanki zeszły mi w jeden dzień i były chętnie podjadane podczas sylwestrowej imprezy.Pochodzenie : przepis z internetu(Domi w kuchni)Ilość : ok. 34 kokosanki formowane z gałkownicy do lodów o śred. ok. 5 cmSkładniki :3 schłodzone kurze białka1 szkl. cukru pudru (150 g)1 op. cukru waniliowego (na 0,5 kg maki)2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej350 g wiórek kokosowychPrzygotowanie :Ubić na sztywno białka.Dodać cukier puder i cukier waniliowy.Chwile jeszcze ubijać.Dodać mąkę.Zmiksować przez 3-5 sek., aby mąka połączyła się z białkiem.Dodać kokos.Wymieszać dokładnie łyżką.Masę kokosową nakładać łyżką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 170 *C.Po ok. 4 min. włożyć kokosanki.Piec 15-25 min., aż kokosanki się zarumienią.Ostudzić.Po chwili zajadać.