ßßß
Cookit - przepis na Świeże figi w szynce parmeńskiej na rukoli
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Świeże figi w szynce parmeńskiej na rukoli
Składniki
Ser kozi
Miód
Sos winegret
Orzeszki pinii
Rukola
Figi
Szynka parmeńska
Bagietka
Wykonanie
Składniki2 porcje:100 g
serka koziego
w roladce
miodowy
sos winegret
2 - 3 łyżki
orzeszków pinii
2 garście
rukoli
2 duże i dojrzałe
figi
4 plasterki
szynki parmeńskiej
Dodatki: świeża
bagietka
lub grzankiPrzygotowanie
Serek
kozi pokroić na 8 plasterków. Przygotować
winegret
miodowy
. Na suchej patelni teflonowej zrumienić
orzeszki pinii
.
Rukolę
umyć, osuszyć, oprószyć
solą
i
pieprzem
, skropić
oliwą
i wymieszać. Rozłożyć na 2 talerzach.
Figi
umyć, osuszyć i przekroić na ćwiartki.
Szynkę parmeńską
przekroić wzdłuż na 2 części.Każdą ćwiartkę
figi
ułożyć na plasterku
serka
i zawinąć w
szynkę
. Położyć na
rukoli
, posypać
orzeszkami pinii
, polać
winegretem
oraz posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem
. Podawać z
pieczywem
.Wskazówki
Miodowy
sos winegret
: po 2 łyżki
oliwy extra vergine
,
soku z cytryny
oraz
miodu
, doprawione
solą morską
i świeżo zmielonym
pieprzem
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/figi_w_roli_glownej/figi_w_szynce/przepis.html
Przepisy powiązane
Śniadanie z Biedro-nixu
Figi z kozim serem i szynką parmeńską
Grzanki z figami i szynką parmeńską
Sałatka z figami i kozim serem
Sałatka z rukolą szynką parmeńską figami mozzarella i pomidorami
Składniki powiązane (0)