ßßß Cookit - przepis na Zielony koktajl z kiwi, awokado i szpinaku

Zielony koktajl z kiwi, awokado i szpinaku

nazwa

Wykonanie

Zdrowy, o pięknej zielonej barwie koktajl, pełen witamin i minerałów. Dominującym smakiem jest kiwi - i o to chodzi. Szpinak "ginie" w tłumie. Ma być przemycony. Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem, będę powtarzać i eksperymentować z różnymi dodatkami, zachowując przewagę owoców, by to one wiodły prym.
Świetny dla osób dbających o zdrowie, w tym dla biegaczy :) W wersji na śniadanie do koktajlu dodałam ugotowaną kaszę jaglaną - pół szklanki (zmiksowałam całość w blenderze). W ten sposób miałam śniadanie i drugie śniadanie. Przyznam jednak, że ta wersja jest mniej smaczna od podstawowej, koktajlowej.
Składniki:
duża garść - 110 g młodego szpinaku
0,5 szklanki wody mineralnej
połowa awokado (110 g)
2 bardzo duże kiwi lub 3-4 mniejsze (265 g)
1 mały banan (125 g)
Wykonanie:
Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać wodę, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.
Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać obrane: kiwi, banana i awokado. Ponownie dobrze zmiksować całość.
P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści). Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.
Bądź na bieżąco, zacznij śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/05/zielony-koktajl-z-kiwi-awokado-i.html