Wykonanie
Zdrowy, o pięknej zielonej barwie koktajl, pełen witamin i minerałów. Dominującym smakiem jest
kiwi - i o to chodzi.
Szpinak "ginie" w tłumie. Ma być przemycony. Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem,
będę powtarzać i eksperymentować z różnymi dodatkami, zachowując przewagę
owoców, by to one wiodły prym.Świetny dla osób dbających o zdrowie, w tym dla biegaczy :) W wersji na śniadanie do koktajlu dodałam ugotowaną
kaszę jaglaną - pół szklanki (zmiksowałam całość w blenderze). W ten sposób miałam śniadanie i drugie śniadanie. Przyznam jednak, że ta wersja jest mniej smaczna od podstawowej, koktajlowej.Składniki:duża garść - 110 g młodego
szpinaku0,5 szklanki
wody mineralnejpołowa
awokado (110 g)2 bardzo duże
kiwi lub 3-4 mniejsze (265 g)1 mały
banan (125 g)Wykonanie:
Szpinak dokładnie wypłukać z piasku, zmieniając
wodę w misce co najmniej dwukrotnie. Usunąć łodygi. Włożyć do misy blendera, dodać
wodę, ścisnąć listki - w ten sposób łatwiej się zmiksują.Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać obrane:
kiwi,
banana i
awokado. Ponownie dobrze zmiksować całość.P.S. Jak szybko umyć blender - jego misę? Mój sposób jest taki by bezpośrednio po przygotowaniu koktajlu, nalać do misy około szklanki
wody i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Zmiksować całość (mikser sam się wyczyści).
Potem domyć górę misy i pokrywkę pod bieżącą
wodą i dobrze wypłukać. Zajmuje to góra dwie minuty.Bądź na bieżąco, zacznij
śledzić blog ninawkuchni.pl na facebooku