ßßß
Składniki:100 g masła3 jajka200 ml cukru200 ml płatków owsianych100 ml otrąb owsianych300 ml mąki pszennej pełnoziarnistej np. Gdańskie Młyny1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych75 ml mleka+ otręby owsiane do posypania foremkiPodłużną formę natłuszczamy i posypujemy otrębami.Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy wszystkie „suche” składniki. Wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko i tłuszcz i dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy ciasto do foremki.Pieczemy przez około 45 – 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w formie. Wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.Ciasto zachowuje świeżość przez ok. tydzień. Można je zamrozić.*można użyć również zwykłej pszennej mąki
Zachęcam do odwiedzenia fan page Gdańskich Młynów na facebooku oraz strony internetowej www.gdanskiemlyny.plW ofercie Gdańskich Młynów znajdziecie: mąki wzbogacone witaminami z grupy B, mąki pszenne paczkowane „z kłoskiem”, mąki żytnie paczkowane, mieszanki piekarnicze Heliant, otręby oraz pełen asortyment standardowych mąk pszennych i żytnich.