ßßß Cookit - przepis na Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

nazwa

Wykonanie

sobota, 30 Lipiec 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Baaardzo słodkie ciasto z mlecznym kremem i dość suchym kakaowym biszkoptem. Smakuje podobnie do znanego batonika. Cytuję przepis za Dorotus z bloga Moje Wypieki .
Składniki na kakaowy biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę*, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 – 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki pełnego mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje, wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
* żeby białka dobrze się ubiły muszą być zimne, a naczynie w którym ubijamy (koniecznie metalowe lub szklane) najlepiej schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-mleczna-kanapka