Wykonanie
W ostatnim czasie ciągle słyszałam o domowym occie
jabłkowym. Sama często go używam, więc skoro to takie łatwe dlaczego miałabym nie wyprodukować własnego? Sprawa jest naprawdę banalnie prosta, jedyną trudnością jest długi okres czekania ale akurat na tym
polu wyćwiczyłam swoją cierpliwość przy produkcji domowych
nalewek. Polecam wszystkim spróbować swoich sił bo satysfakcja jest ogromna. Wykonanie
octu najlepiej zaplanować na dzień kiedy pieczemy np. szarlotkę lub coś innego z dużą ilością
jabłek.
ŹródłoSkładniki:1/2 kg skórek
jabłek3 szklanki letniej
wody3 łyżeczki
cukru1 łyżeczka dowolnych
ziół (dałam
majeranek)
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać
zioła. W dużym słoiku umieścić skórki z
jabłek. Zalać
wodą z
cukrem i
ziołami. Dokładnie potrząsnąć słoikiem. Przykryć słoik kawałkiem płótna i odstawić na min. 4 tygodnie. W tym czasie należy obserwować
ocet,
jabłka fermentują i czasami mogą wykipieć ze słoika. Po 4 -6 tygodniach przecedzić
ocet przez gęste sito i przelać do butelki.Powodzenia:)