Wykonanie
Tego przepisu miało nie być na blogu bo w pierwszej chwili ta
konfitura mnie nie zachwyciła. Jednak w wyniku szczęśliwego zbiegu okoliczności (szerzej o tym wkrótce) stało się tak, że trochę ją ulepszyłam i znalazłam dla niej doskonałe zastosowanie. Tak więc ze spokojnym sumieniem
mogę podać przepis na aromatyczną
konfiturę z
pigwy a za kilka dni zobaczycie co z niej wymyśliłam.
Składniki:2 kg
pigwy6 szklanek
wody3 szklanki
cukru ( można dać więcej-kwestia indywidualna)1/2 łyżeczki
cynamonu4
goździkiPigwy umyć, przekroić, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka, zalać
wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie
owoce się rozgotują ale na pewno nie wszystkie i nie dokładne. Jeżeli chcecie
mieć gładką
konfiturę można je rozgnieść, ja lubie jak się trafiają kawałki
owoców. Dodać
cukier,
cynamon i
goździki zgniecione w moździerzu. Wszystko gotować jeszcze około 20-30 min, jeśli
woda wyparowała można jeszcze trochę dodać. Gorącą
konfiturę przekładać do słoików, zakręcać, zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki po 500 ml.Smacznego:)