Wykonanie
Lubelski kociołek to wspólna inicjatywa blogerek z Lublina i okolic. Umówiłyśmy się, że dzisiaj wrzucamy do kociołka
dynię. Jestem bardzo ciekawa propozycji bo
dynia jest dla mnie takim nijakim warzywem, z którego można wyczarować coś naprawdę wspaniałego. Ja postanowiłam zrobić ciasto. Takie podstawowe, proste, amerykańskie, które kojarzy się z Halloween. Jego podstawą jest
pure z dyni, które można zrobić na dwa sposoby albo upiec
dynię albo ugotować. W obydwu przypadkach chodzi o to, aby
woda wyparowała i nie obciążyła ciasta. Dzięki dodatkowi
pure z dyni ciasto jest wilgotne ale nie zakalcowate a takie lubię najbardziej.
Składniki:200 g
masła250 g
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru250 g
pure z dyni3
jajka w pokojowej temperaturze2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym
jajku i dalej ubijać. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać
pure z dyni oraz ekstrakt
waniliowy. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-60 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Smacznego:)