ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe z Lubelskiego kociołka

Ciasto dyniowe z Lubelskiego kociołka

nazwa

Wykonanie

Lubelski kociołek to wspólna inicjatywa blogerek z Lublina i okolic. Umówiłyśmy się, że dzisiaj wrzucamy do kociołka dynię. Jestem bardzo ciekawa propozycji bo dynia jest dla mnie takim nijakim warzywem, z którego można wyczarować coś naprawdę wspaniałego. Ja postanowiłam zrobić ciasto. Takie podstawowe, proste, amerykańskie, które kojarzy się z Halloween. Jego podstawą jest pure z dyni, które można zrobić na dwa sposoby albo upiec dynię albo ugotować. W obydwu przypadkach chodzi o to, aby woda wyparowała i nie obciążyła ciasta. Dzięki dodatkowi pure z dyni ciasto jest wilgotne ale nie zakalcowate a takie lubię najbardziej.
Składniki:
200 g masła
250 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 g pure z dyni
3 jajka w pokojowej temperaturze
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać pure z dyni oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/10/Ciasto-dyniowe-z-Lubelskiego-kociolka.html