ßßß Cookit - przepis na Chleb kaszubski na podmłodzie

Chleb kaszubski na podmłodzie

nazwa

Wykonanie

Podmłoda :
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina .
Odpowiedziałam na zaproszenie Amber do Piekarni Październikowej. Dziękuję !
Moje uwagi:
Nie miałam do rozczynienia podmłody mąki żytniej, dałam pszenną chlebową.
Zamiast mleka w proszku dodałam świeżego mleka krowiego (około 60 ml), a wtedy nie dodawałam do ciasta wody.
Mój chleb był bardzo smaczny, a przy tym delikatny w smaku :)
Chleb piekłam w foremce, ponieważ ciasto było dość luźne i obawiałam się, że może upiec się duży naleśnik, a byłoby szkoda...
Z tego mojego ciasta smaczne byłyby bułeczki :)
Chleb piekli również :
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nieład mAlutki
Proste potrawy
Nasze życie od kuchni
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
UgotujmyTo.pl
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/10/chleb-kaszubski-na-podmodzie.html