Wykonanie
Składniki :1 i 1/2 szklanki kwaśnego
mleka2
jajka8 - 9 łyżek ( kopiastych )
mąki1 i 1/2 łyżeczki
sodki2 łyżki
cukruPrzygotowanie :
Mleko roztrzepać i dodać
jajko i szczyptę
soli ,
cukier oraz
sodkę - wymieszaćDo takiej masy dodawać stopniowo
mąkę i najlepiej mikserem mieszać całośćWyrobione ciasto odstawić na 10 -15 min. , a
potem smażyć na patelni teflonowej ( w czasie smażenia lekko rosną )Wlewamy dość grubo ciasta i pieczemy z obydwu stron na rumianoNaleśniki smakują z kwaśną , gęstą
śmietaną i posypane po wierzchu jeszcze
cukremZ tej porcji ciasta wyszło mi 7 dość grubych placuszków.Gdy mamy
jabłko to tez można je dodać . Ja zrobiłam to w momencie jak wylałam ciasto na patelnię , wtedy położyłam cieniutkie plasterki i wcisnęłam je lekko w ciasto.