ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny czaj

Tradycyjny czaj

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
listki herbaty suszonej 5 łyżek deserowych
woda źrudlana 1 litrów
cukier w kostkach według uznania
konfitura według uznania
Wykonanie:
Nalać do samowara ok. 1 litr wody (jeżeli nie ma wody źródlanej, to wodę z wodociągu należy zagotować, odstawić bez przykrycia do wystudzenia i ponownie zagotować).
Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać wodę. Wsypać suchą herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać herbatę 150 ml wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfitury, cytrynę lub płynny miód. Cukier - zawsze w kostkach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Herbaty
Kuchnia Rosyjska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11062/Tradycyjny-czaj