ßßß Cookit - przepis na Zapiekany camembert

Zapiekany camembert

nazwa

Wykonanie

Camembert jest bardzo wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów.
Moje ostatnie odkrycie - camembert zapiekany w piekarniku. Ser w środku robi się płynny i lejący, każdy więc dostaje takie małe, osobiste fondue w jadalnej miseczce. Ładnie przyozdobiony sałatą i pomidorkami koktajlowymi nada się na całkiem elegancką kolację. Zostawiony w papierze, z czerstwą bagietką z boku, idealny jako przekąska do filmu. Dla mnie w obu wersjach nie może zabraknąć kilku kropli sosu balsamicznego, który jest idealnym smakowym kontrapunktem dla sera.
Składniki:
1 ser camembert na każdą osobę
1 krótka bagietka na każdą osobę (bułkę można ponakrywać, w nacięcia włożyć masło czosnkowe, a następnie zapiec przez kilka minut w piekarniku)
czosnek, tymianek, pieprz
Wykonanie:
Włącz piekarnik i nagrzej do 180C.
Ser odpakuj i ponacinaj ser z wierzchu w kartkę.
Pokrojony w słupki ząbek czosnku powtykaj w nacięcia.
Posyp tymiankiem i pieprzem.
Ser zawiń w folię aluminiową, ściskając jej końce ku górze (tzw. paczuszki). Zostaw przerwę lub nakłuj folię tak, aby para mogła ujść.
Zapiekaj około 20 min
Po wyjęciu z piekarnika ser odwiń z folii i zostaw na 2 min, aby mógł "odpocząć".
Podawaj z bagietką.
Bardzo mi przykro, ale wszystkie zdjęcia przedstawiają ser przed zapiekaniem. Nie zdążyłam zrobić zdjęć "po", gdyż został uprowadzony przez porywacza i pożarty :)
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/02/zapiekany-camembert.html