ßßß Cookit - przepis na Robimy limoncello cz.1

Robimy limoncello cz.1

nazwa

Wykonanie

Jeśli chcemy w środku zimy rozgrzewać się słoneczną, cytrynową nalewką limoncello, należy do pracy zabrać się już teraz.
Limoncello to tradycyjna włoska nalewka ze skórek cytrynowych pita w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Pachnie słodyczą, słońcem i cytrusami.
Dzisiaj zaprezentuję pierwszy etap przygotowań.
Potrzebujemy:
10-12 cytryn sparzonych i wyszorowanych
1 litr spirytusu
duży 3 litrowy słoik
Wykonanie:
Obieramy cytryny ze skóry, tylko żółtą część. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 5 dni. Jednakże skórki są dobre gdy oddadzą cały kolor alkoholowi i staną się bezbarwne. Przygotujcie się nawet na 30 dni oczekiwania.
Następnym krokiem będzie przygotowanie syropu z kilograma cukru i litra wody, ale o tym w następnym odcinku.
Zapraszam.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/09/robimy-limoncello-cz1.html