Wykonanie
Jeśli chcemy w środku zimy rozgrzewać się
słoneczną,
cytrynową nalewką limoncello, należy do pracy zabrać się już teraz.Limoncello to tradycyjna włoska
nalewka ze
skórek cytrynowych pita w okresie Świąt Bożego Narodzenia.Pachnie
słodyczą, słońcem i
cytrusami.

Dzisiaj zaprezentuję pierwszy etap przygotowań.Potrzebujemy:10-12
cytryn sparzonych i wyszorowanych1 litr
spirytusuduży 3 litrowy słoikWykonanie:Obieramy
cytryny ze skóry, tylko żółtą część. Skórki zalewamy
spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 5 dni. Jednakże skórki są dobre gdy oddadzą cały kolor alkoholowi i staną się bezbarwne. Przygotujcie się nawet na 30 dni oczekiwania.Następnym krokiem będzie przygotowanie
syropu z kilograma
cukru i litra
wody, ale o tym w następnym odcinku.



Zapraszam.