Wykonanie
Taka zapiekanka to świetne danie, kiedy jesteśmy większą grupą np. na działce. Nie wymaga specjalnych narzędzi kuchennych, ani wielu garnków, a najeść się można :)1.
Brokuła podzieliłam na nieduże różyczki. Obgotowałam w osolonej wodzie ok. 10 minut.2. Ugotowałam drobny
makaron. Nadają się muszelki, kolanka, falbanki. Nie należy używać zbyt drobnego
makaronu, ponieważ może zginąć w zapiekance.3. Podsmażyłam
cebulę,
cukinię,
paprykę do średniej miękkości. Pod koniec dodałam pokrojonego
pomidora i
koperek.
Pomidora, tak jak i wszystkie kwaśne składniki dodajemy na końcu. Osoliłam.4. Czas na
czosnkowy sos beszamelowy. Na gorącej patelni rozpuściłam 5 łyżek
masła. Kiedy
masło się rozpuściło, wsypałam 3 łyżki
mąki. Po ok. 2 minutach zaczęłam powoli dolewać
mleko jednocześnie mieszając. Dolewałam tyle
mleka, aż uzyskałam konsystencję sosu. Kiedy był gotowy dodałam granulowany
czosnek.W naczyniu do zapiekania ułożyłam naprzemian warstwy warzywne i
makaronowe. Na koniec wylałam sos. Zapiekałam 30 minut w 180 stopniach. Na 5 minut przed końcem zapiekania posypałam tartym
żółtym serem.