Wykonanie
Przedpołudniową
porą odwiedziła mnie przyjaciółka. Spotkanie było wytęsknione, nie chciałam stracić ani chwili. Odmierzyłam składniki, i za 25 minut babeczki były gotowe.Przepis znalazłam ładnych kilka lat temu w książce „Nigella gryzie” i towarzyszy mi często, zmodyfikowałam go delikatnie w moim pociągu do ciast
kawowych. Autorka zawsze nalega, żeby ciasta na muffiny nie mieszać zbyt długo; wystarczy kilka ruchów łyżką. Dzięki temu
cukier, który tylko lekko się rozpuszcza,
daje nieco chrupiącą skórkę i miąższ.
Składniki (na 12 muffinów):125 g
mąki125 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao (w proszku, nie rozpuszczalnego)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej125 g miękkiego
masła2
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
mlekaRozgrzać piekarnik do 200 stopni.Wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao i
kawę.Do mieszaniny dodać
masło,
jajka, ekstrakt. Wszystko szybko wymieszać, do połączenia składników. Dodać
mleko, połączyć.Masę przełożyć na formę do babeczek wyłożoną papilotkami.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut. Mufinki są gotowe, gdy przy lekkim naciśnięciu są sprężyste, a patyczek włożony w samym środku, do dna, jest suchy i czysty.