ßßß Cookit - przepis na 1 roczek Smakowidła i... pyszna Napoleonka :)

1 roczek Smakowidła i... pyszna Napoleonka :)

nazwa

Wykonanie

Witajcie! W końcu mam chwilę, aby zająć się blogiem. Planuję tą notkę od kilku dni i jakoś do tej pory nie udało mi się nic napisać. W środę 21 marca nasz blog obchodził swoje pierwsze urodziny :). Dlatego też chcielibyśmy serdecznie Wam wszystkim podziękować za liczne odwiedziny i komentarze. Może przedstawię trochę statystyk.
Przez ten rok udało Nam się napisać 94 posty;
Na Facebooku polubiło nas już 131 osób,
Obserwuje Nas 65 osób;
Smakowidło odwiedziło 125 245 osób.
Nam się ten wynik baaardzo podoba i jeszcze raz serdecznie dziękujemy :). Obiecujemy, że poprawimy się w tym roku i będziemy pisać częściej :).
Przejdźmy w takim razie do meritum, czyli do przepisu na prostą i pyszną Napoleonkę. Nie jest to Napoleonka z prawdziwego zdarzenia bo robiona na krakersach, ale jej smak jest niesamowity.
Składniki:
2 opakowania krakersów
ok. 800 ml mleka
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 laska wanilii + ekstrakt waniliowy
opakowanie budyniu
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
600 ml mleka gotujemy z rozciętą laską wanilii, masłem i cukrem. Jajka ubijamy na puszystą masę. Mąkę i budyń mieszamy z 200 ml mleka. Pod koniec ubijania dodajemy mieszankę mleka i budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Wyciągamy wanilię z mleka i dodajemy masę budyniowo-jajeczną. Mieszamy wszystko energicznie aż do momentu gdy zrobi się budyń. Całość odstawiamy do przestudzenia.
W blasze układamy warstwę krakersów. Wykładamy na nią letni budyń i pokrywamy wierzch krakersami. Wstawiamy całość na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/03/1-roczek-smakowida-i-pyszna-napoleonka.html