Wykonanie

Inspiracją do zrobienia mojego musu
miętowo-
czekoladowego był przepis Nigelli Lawson. Tylko, że ja kompletnie zmieniłam proporcje. Dodałam mniej
czekolady, mniej
białka, więcej kremówki i zamiast ekstraktu
miętowego - krople
miętowe Herbapolu. Wyszedł lekki, kremowy... jednym słowem pyszny mus! Udekorowany listkami
mięty i podany w kieliszkach wygląda bardzo elegancko.Składniki (na 4 kieliszki):300 ml
śmietany 36 %150 g
białej czekolady1
białko2 łyżki
cukru pudruok 1/3 łyżki kropli
miętowych Herbapolu
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej - odstawiamy to wystygnięcia.
Białko miksujemy na sztywno ze szczyptą
soli. Bardzo schłodzoną
śmietanę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Do wystudzonej
czekolady dodajemy
białko i szybko, lecz delikatnie mieszamy. Masę łączymy z ubitą
śmietaną. Na koniec stopniowo dodajemy krople
miętowe. Gotowy mus przekładamy do pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Smacznego!
