Wykonanie
Kończy się sierpień, kończy się też
morelkowo-brzoskiwniowa akcja. Na koniec, razem z
Malwina i Edytką, przygotowałam wspaniały deser. Banalny i smaczny. W oryginalnym przepisie, który podesłała nam
Malwina, użyte były
brzoskwinie z puszki. Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże.
Składniki:200 ml
śmietany kremówki50 g
cukru pudru (można dać mniej)400 g
brzoskwińgarść
pistacjibiszkopciki100 g
wody100 g
cukruWykonanie:Ze 100 g
wody i 100 g
cukru gotujemy
syrop.
Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do
syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmujemy
owoce,
syropu nie wylewamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem. Pod koniec dodajemy łyżkę
syropu i mieszamy. Biszkopciki moczymy w pozostały
syropie. Układamy je na dnie naczynia. Na to kładziemy
brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką. Wierzch posypujemy posiekanymi
pistacjami.