ßßß Cookit - przepis na Trifle brzoskwiniowe

Trifle brzoskwiniowe

nazwa

Wykonanie

Kończy się sierpień, kończy się też morelkowo-brzoskiwniowa akcja. Na koniec, razem z Malwina i Edytką, przygotowałam wspaniały deser. Banalny i smaczny. W oryginalnym przepisie, który podesłała nam Malwina, użyte były brzoskwinie z puszki. Jednak w sezonie musiałam wykorzystać świeże.
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru (można dać mniej)
400 g brzoskwiń
garść pistacji
biszkopciki
100 g wody
100 g cukru
Wykonanie:
Ze 100 g wody i 100 g cukru gotujemy syrop. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do syropu i gotujemy przez kilka minut, aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyjmujemy owoce, syropu nie wylewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Pod koniec dodajemy łyżkę syropu i mieszamy. Biszkopciki moczymy w pozostały syropie. Układamy je na dnie naczynia. Na to kładziemy brzoskwinie i dekorujemy ubitą kremówką. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Trifle-brzoskwiniowe.html