ßßß Cookit - przepis na Serniczki z truskawkami na zimno

Serniczki z truskawkami na zimno

nazwa

Wykonanie

Chciałam zrobić sernik na zimno z agarem. Szukałam przepisów i nie znalazłam ich zbyt wiele. Na amerykańskich blogach był takie, w których użyte były ogromne ilości agaru. Postanowiłam zaryzykować i proporcje wymyśliłam sama. Okazało się, że sernik niby stężał, ale nie na tyle, aby go pokroić na kawałki. Dlatego przełożyłam go do szklaneczek i zalałam warstwą owocową. Wyszło pysznie. A sernika na zimno z agarem nie odpuszczę.
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
200 g śmietany 30 %
250 g truskawek
50 g cukru
1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny*)
250 g truskawek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki agary
Wykonanie:
Truskawki miksujemy i mieszamy z agarem. Odstawiamy na kilka minut, a następnie podgrzewamy przez około 5 minut cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Twaróg miksujemy na gładką masę z cukrem. Dodajemy przestudzone truskawki i miksujemy całość, aby się wszystko dokładnie połączyło. Kremówkę ubijamy. Ubitą łączyły z masą twarogowo - truskawkową. Przelewamy do szklaneczek ( u mnie 4) i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Pozostałe truskawki też miksujemy z cukrem. Dodajemy agar, mieszamy i podgrzewamy, aż agar się rozpuści. Masę wylewamy na warstwę sernikową. Odstawiamy na około pół godziny.
*jeżeli używamy żelatyny rozpuszczamy ją najpierw w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy, aż delikatnie przestygnie, a następnie dodajemy do zmiksowanych truskawek. Nie podgrzewamy całości.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/06/Sernik-z-truskawkami-na-zimno.html